Patříte k lidem, kteří si svou dovolenou vychutnávají nejen co do podniknutých výletů, ale i v rámci objevování místních kulinářských specialit? Pak vězte, že na chorvatskou kuchyni se vám začnou ihned sbíhat sliny a když do Chorvatska zavítáte, určitě je několik dobrot, které byste si neměli nechat ujít!
Víno
Nejen proto, že ve víně je pravda, ale i proto, že hlad bývá obvykle převlečená žízeň, hned z kraje zaměříme pozornost právě na nápoj z lahodné révy. Slunné Chorvatsko je skutečným rájem pro vinnou révu a produkuje okolo 65 % bílého a 35 % červeného vína. Za zmínku stojí dva hlavní regiony – kontinentální a přímořský. A jak si vybrat? Označení „kvalitetno vino“ poukazuje na vína jakostní, „vrhunsko vino“ je víno přívlastkové, „predikatno vino“ – to jsou speciální sběry. K nejrozšířenějším odrůdám patří vlašský ryzlink, rýnský ryzlink, sauvignon, chardonnay nebo tramín. Na vinicích ostrova Hvar objevíte jedno z nejuznávanějších chorvatských vín suché červené Zlatan Plavac, ostrov Pelšjac je zase domovem jednoho nejlepších vín světa – Dingač. Máte-li raději dezertní vína, vyzkoušejte víno „Prošek“ vyrobené z uschlých bobulí s vysokým podílem cukru. V běžných restauracích místní lidé k jídlu s oblibou pijí „bevandu“ – víno ředěné obyčejnou vodou, turisté upřednostňují „gemišt“ – víno ředěné minerálkou. Nejste-li vínoví, věnujte pozornost likéru Maraskino, kterému dává chuť zvláštní odrůda višně, která roste především v oblasti kolem Zadaru. Specialitou Chorvatska jsou také slivovice a zejména vínovice ochucené různými druhy bylinek Lozovača a Travarica.
A co k zakousnutí?
Dalmatská šunka – pršut – je skutečnou specialitou, připravenou z vepřové kýty, která se máčí nejprve ve speciálním roztoku česneku, soli a koření. Poté se několik dní udí a pak pověsí do sklepa, kde se suší a odpočívá několik měsíců ale i let. Není nejlevnější, ale stojí za ochutnání. Skvělým hlavním jídlem připraveným z kotlety s klobásou, s paprikou a vínem je kotlovina, velmi oblíbeným pokrmem je také sekaný řízek připravovaný na grilu pljeskavica nebo čevapčiči.
Brodet od riba je zase hustá dalmatská rybí polévka se připravuje z různých druhů ryb, olivového oleje, vína a česneku. Grilování je vůbec v Chorvatsku velmi oblíbené, takže můžete vyzkoušet delikátní grilované hovězí, vepřové, jehněčí a také ryby. Muže mít podobu oblíbeného ražnjiči, nebo připravena pod kovovým poklopem zasypaným žhavým uhlím, kdy se maso připravuje společně se zeleninou a brambory. Ke grilovanému masu nejčastěji dostanete „džuveč“ – pokrm z rýže, cibule, rajčat, paprik a podobně…
Nemáte-li rádi typicky masové pochoutky, zaměřte se na ovčí sýr „Paški“ z ostrova Pag, jemuž zvláštní chuť dávají aromatické byliny. Byl by hřích neochutnat v Chorvatsku plody moře. Zlákat vás mohou třeba mořští ráčci („skampi“) nebo slané sardele, či drobní hlavonožci pečení na ohni. Vynikající je také rizoto z hovězího vývaru a dary moře.
A sladká tečka na závěr
Lákavý moučník „rožata“ patří v Chorvatsku k nejoblíbenějším. Připravuje se z vajec, karamelu, mléka a dalších surovin a podává se chlazený. Na druhém místě jsou bezesporu populární palačinky potírané domácím džemem nebo čokoládou.