Tuňák vás zachrání, když nevíte, co vařit

on

Jste-li zvyklá v domácnosti vařit aspoň jedno teplé jídlo denně, určitě to dobře znáte: nejhorší není stoupnout si ke sporáku a uvařit. Mnohem horší je vymyslet, co vůbec budete kuchtit, a to často pouze z omezeného množství surovin, které zrovna doma máte.

Používáte tuňáka?

Právě v takových chvílích, kdy chcete za hodinu servírovat večeři a ještě ani nevíte, z čeho ten zázrak bude, by se vám hodilo mít doma pár konzerv tuňáka. Pokud máte malé děti, je to dost možná jedna z mála ryb, kterou do jídla bez odmlouvání propašujete. A přitom jsou ryby v jídelníčku tak důležité: obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny.

Tuňák v jídle nemusí být dominantní, přesto však mnoha druhům pokrmů dodá šmrnc, který by v jídle čas od času neměl chybět. Jste-li na redukční dietě, můžete si připravit salát s tuňákem: tato ryba si výborně rozumí třeba s velmi zdravým avokádem, s kukuřicí i bramborami. Jídlem pro celou rodinu by pak mohly být v letních dnech lehké těstoviny s cuketou (pokud jich nemáte plnou zahrádku, rozhodně je přinejmenším velmi levně seženete v obchodech) a tuňákem – a pokud po parném dni nikdo nemá na teplé jídlo pomyšlení, pak vyrobte studený čočkový nebo těstovinový salát.

Vydrží na cestách

Trampským duším není potřeba zdůrazňovat, že vzít si pár tuňáků v konzervě pod stan je lepší, než se živit ošizeným lančmítem. Takový tuňák v olivovém oleji je navíc vlastně i sám o sobě plnohodnotným studeným jídlem, na kterém si pochutnáte, když s sebou pod širák zrovna netáhnete plynový vařič.

Inspirujte se některými z receptů z tuňáka a uvidíte, že vymýšlet jídla pro další dny se stane přinejmenším na několik týdnů či měsíců o mnoho jednodušší. Zařazujte tuňáka do svého jídelníčku pravidelně a ideálně jej kombinujte i s dalšími rybami: nezapomínejte, jak moc prospívají zdraví nejen vašemu, ale hlavně tomu vašich dětí!

Napsat komentář