Překyselení a acidibasická rovnováha

on

„Rakovina je „kyselou“ nemocí číslo jedna.“

Prof. Otto Warburg, nositel Nobelovy ceny

„Chronické překyselení je důsledkem nevhodného životního stylu. Tento stav je jednou z hlavních příčin vzniku „chronické únavy“, ale především celé řady vážných onemocnění. K tomuto závěru došly význačné světové vědecké kapacity. Praktická vyšetření jejich tvrzení potvrzují.“

RNDr. Petr Fořt, CSc., autor 20 knih o výživě

pH – Kyselost a zásaditost se udává v hodnotách pH (zkratka od „potential of Hydrogen“ = množství volných iontů vodíku H+). Udává se ve stupnici od 0 do 14. Neutrální je například čistá voda. Její pH má hodnotu 7 a to je hodnota  pH neutrálních roztoků. Má-li roztok hodnotu nad 7, znamená to, že je zásaditý (převažují v něm zásadité látky). Při pH pod 7 jde o roztok kyselý – převažují v něm kyselé látky.

Udržení přesného pH krve je pro lidský organismus otázkou života či smrti (doslova!)
Ideální hodnota pH krve je 7, 4 a pohybuje se v nepatrném rozmezí od 7,35 do 7,45. To znamená, že krev musí být neustále lehce zásaditá. Tělo tedy musí nepřetržitě a za KAŽDOU CENU udržet pH v nepatrném rozptylu uvnitř těchto hraničních hodnot, jinak umíráme.

Čím tělo překyselujeme:
Hlavně naším „moderním“ NEVHODNÝM  jídelníčkem. Na internetu najdete podrobnější seznamy, které potraviny jsou kyselinotvorné, které jsou neutrální a které jsou naopak zásadotvorné. Úmyslně se píše „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“ a nikoliv kyselé či zásadité, protože samotná chuť potraviny není rozhodující. Pro příklad – citron chutná kysele a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější (zdravější) vnitřní prostředí.

Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol
Maso je nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění.
Cukr (nečastěji sacharóza) je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat – protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí.
Alkohol je nebezpečný proto, že (kromě překyselování) i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se nehodí  lidského těla.

Napsat komentář