Unikátní zelený čaj matcha je mezi vyznavači tradičního japonského čajového obřadu známý mimo jiné jako císařský čaj. Není divu – na japonském císařském dvoře se tento čaj v minulých staletích popíjel coby blahodárný a přitom lahodný nápoj, jakýsi životabudič. O čaj matcha se v poslední době začínají zajímat i ti, pro které jinak zůstává svět čajů zahalen tajemstvím. Setkat se s ním můžeme třeba v ordinacích výživových poradců. Matcha je právem označována jako superpotravina, tedy potravina disponující mimořádným obsahem zdraví prospěšných látek. Matcha se tak zařadila mezi více či méně exotické druhy ovoce, zeleniny, či obilovin, které se již tímto titulem pyšní. Důvod je zcela logický – jediný šálek matchy co do obsahu živin odpovídá deseti šálkům běžného zeleného čaje. Není proto divu, že se kreativní kuchaři pokoušejí matchu „propašovat“ i do klasické kuchyně, kde se nabízí celá řada jejích možných využití.
Matcha je sice tradičně spojována se Japonskem, do země vycházejícího slunce se však dostala až v průběhu dvanáctého století z Číny. Pověst zázračného léku, účinného v boji proti celé řadě neduhů, ji předcházela. Využití léčivé síly tohoto unikátního čajového prášku není tedy ani dnes ničím neobvyklým. Matcha tak představuje ideální volbu i pro ty, kteří jinak popíjení čaje příliš neholdují, rádi by však udělali něco pro své zdraví. Chuť matchy skvěle vynikne i ve vašem oblíbeném receptu.
Tento speciální druh zeleného čaje obsahuje více než stokrát vyšší koncentrace antioxidantů, než jaké byly naměřeny v běžném zeleném čaji. Najdeme v něm mimo jiné třeba antioxidant známý jako EGCG, schopný až o třetinu zefektivnit metabolismus a tím tak pomoci při redukci tělesné hmotnosti.
Standardní způsob přípravy tohoto čaje spočívá v rozmíchání prášku ve vodě. Prášek je pak zkonzumován, čímž se matcha odlišuje od jiných zelených čajů, kdy se připravuje pouze výluh z celých listů.
Při vaření jde o výbornou volbu pro každého, kdo by rád ozvláštnil domácí čajové koláčky, různé sušenky nebo třeba zmrzlinu, jejíž „matcha“ varianta je v poslední době obzvlášť oblíbená. Matcha pokrmu dodá nejenom nádhernou zelenou barvu, chuť a vůni, ale v rovněž celý koktejl antioxidantů a dalších cenných látek.
Jednou z vůbec nejjednodušších a zároveň nejrozšířenějších variant použití matchy v kuchyni je její kombinace s jogurtem nebo sýrem cottage. Třeba hned zítra si můžete k snídani ve své každodenní porci některého mléčného výrobku dopřát trochu prášku matcha obohaceného například ovocem podle chuti.
Matcha díky své sytě zelené barvě době poslouží také jako netradiční ozdoba pro dezerty (například cheesecake) nebo zmrzlinu. Špetce směsi čaje matcha jim dodá neotřelý nádech a obohatí jejich chuť svým specifickým aroma.
Podle libosti pak lze matchu použít i jako jednu z ingrediencí při klasickém vaření. Velice oblíbené jsou například palačinky s matchou, opět plněné ovocem. Na matchu se dá narazit i v oblíbených čajových sušenkách nebo tzv. cupcakes, kdy bylo trochu prášku přidáno do těsta.
Pravda je, že čaj matcha nepatří mezi ty úplně nejlevnější. Nezapomínejme však to, že matcha je k dispozici v podobě celé řady variant lišících se cenou. Kulinářské využití matchy nevyžaduje nejvyšší kvalitu prášku, součástí nabídky proto bývají i druhy určené speciálně pro využití v kuchyni, které pořídíte za výrazně nižší cenu.
Super, používám na pečení a myslím, že by měla být v každé kuchyni.