Jižní Morava je známá vínem. Na velkých plochách se rozkládají vinice, které každý rok plodí obrovské množství dobrého a kvalitního vína. Česká republika není ale jediná kde se víno produkuje. I v dalších evropských zemích se připravují skvělá vína. Patří mezi ně například Francie, Itálie, Španělsko a v neposlední řadě i Portugalsko. Jižní poloha Portugalských vinic zajišťuje tamním vínům plnost chutí, hodně cukru a rozmanitost odrůd. Specifická poloha na pobřeží oceánu dává portugalským vínům jejich jedinečnost. V severní části Portugalska protéká řeka Douro. V okolních údolích je produkováno víno, které známe jako portské.
Jedinečné portské víno
Toto lahodné, sladké a silné víno je oblíbené především jako dezertní víno. Jedná se o fortifikované víno. To znamená, že je dolihované. Fortifikovaná vína jsou produkována například také v Austrálii nebo v USA, ale pouze vína, produkovaná v údolích řeky Douro mohou používat ochranou známku portské. Tento region je zapsán v seznamech Unesco. Díky kopcovitému terénu je oblast chráněna před chladnými a vlhkými větry vanoucími od Atlantiku. Portské se objevuje v mnoha variantách. Čím dále oblíbenější je například old porter pink, který je růžovou variantou klasického portského vína.
Výroba portského vína
Výroba probíhá mírně odlišně od klasického vína. Z vybraných hroznů se nejprve vylisuje mošt, který se nechá kvasit. Při obsahu přibližně 8% alkoholu je mošt přečerpán do sudů, kde je již připravena vinná pálenka s obsahem alkoholu 70%. Díky ní je kvašení mostu zastaveno. Zastavením kvašení zůstane ve víně vysoký obsah cukru. Výsledný obsah alkoholu je mírně přes 20%. Koupit portské víno není dnes žádný problém. Existuje ale označení kvality, na které je dobré se zaměřit. Jak vybrat kvalitní víno, a další informace je možné nalézt na webu www.oldporter.cz.