Kopřiva je vytrvalá bylina dorůstající délky až 150 cm. Celá rostlina je pokryta žehavými chlupy a boj s ní na zahrádce je velice složitý. Přestože je kopřiva nehezkého vzhledu, tak ji příroda darovala tolik užitečných živin, které z ní činí léčivý skvost. Najdete v něm dezinfekční a regenerační chlorofyl, betakaroten, vysokou dávku vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápník i hořčík a močopudné kyselinu křemičitou. Kopřivu byste si měli cenit i pro obsah antioxidačních flavonoidů a bakterie ničící fytoncidy.
Sběr uskladnění a příprava čaje
Z kopřivy se běžně připravuje čaj. Nať a listy kopřivy se sbírají od dubna do září, tudíž na jaře a na podzim, kdy je ještě mladá a nekvete. Každopádně ji doporučujeme sbírat na světlých a čistých místech. Kopřivový čaj určený k očistné kůře má vynikající účinky, pokud se připravuje z čerstvých mladých listů. Kopřivu musíte sušit nejlépe na tmavém a vzdušném místě. Sušení netrvá dlouho, kopřivu uschováme do suchých papírových sáčků. Černé lístky vyhazujeme, jsou znehodnoceny. Bylina časem ztrácí své účinky, tak ji uskladňujete maximálně jeden rok.
Kopřivový čaj
2 lžíce suché směsi na 200 ml vroucí vody. Nechte vyluhovat 15-20 min. Pijte 1/4 šálku 3 krát denně před jídlem.
Čaj z kopřiv pijte maximálně tři týdny. Pak si dopřejte i měsíční pauzu. Nepřipravujte si ani příliš silný čaj, může vám uškodit.
Kopřivový sirup
Potřebujete 200 až 250 gramů čerstvé nebo sušené kopřivy a 400 gramů cukru. Kopřivu zalijte jeden a půl litrem vody a nechte louhovat z večera do rána. Ráno přeceďte, přidejte cukr a vařte, dokud nezhoustne jako med. Užívejte 3 až 4 polévkové lžíce sirupu denně. Posílí vás a pročistí.
V lidovém léčitelství se kopřiva používá na:
- ledvinové onemocnění,
- žaludek,
- vnitřní krvácení,
- onemocnění dělohy, střev, ledvin a krvácení do plic
- hypovitaminóza,
- žaludeční vřed,
- mírná forma cukrovky,
- neuróza,
- hysterie,
- ateroskleróza,
- bronchitida a pneumonie,
- astma,
- úplavice,
- odřeniny,
- revmatismus