Domácí ledový čaj – to nejlepší osvěžení

on

Dnes již asi nikdo nezjistí, kdo jako první použil čajové listy pro přípravu lahodného nápoje. Jisté je, že historie čaje se počítá nikoliv na stovky, ale na tisíce let a za tuto dobu se nápoj rozšířil ze své původní pravlasti v oblasti Číny po celém světě. V západním světě se čaj objevil až v 16. století, i zde ale brzy pevně zakotvil a pro mnoho lidí je dnes neodmyslitelnou součástí jejich dne. Čaj lze pít na mnoho způsobů a existuje celá řadu rituálů spojených s jeho konzumací, stejně jako velké množství druhů a typů. V dnešní době velmi populární ledový čaj je však v porovnání s jinými druhy čaje úplnou novinkou. Svoje tažení za ovládnutím světa odstartoval až v polovině 19. století. Dnes lze v regálech obchodů nalézt nepřeberné množství značek i příchutí, to nejlepší osvěžení vám ale přinese ledový čaj připravený doma.

Jak na přípravu ledového čaje?

Osvěžující ledový čaj lze připravit dvěma základními způsoby. Při tzv. horkém způsobu je čaj luhován v horké vodě. Je třeba dodržovat správný poměr čaje a vody – na 600 ml vody připadá:

· 18 g ovocného čaje

· 12 g čaje maté

· 10 g u ostatních čajů

Poté se čaj přelije přes sítko do nádoby, ve které je přibližně 400 g ledových kostek. Horký způsob přípravy zajistí, že čaj si zachová všechny účinné složky, je chuťově výrazný a má povzbuzující účinky.

Studená metoda přípravy ledového čaje

Alternativním způsobem je zalití čaje studenou vodou (poměr vody a čaje je stejný jako v případě horkého způsobu přípravy). Po scezení a přidání ledu získáme stejně osvěžující nápoj, jehož chuť je v porovnání s čajem připraveným za horka jemnější a jemuž chybí výrazné povzbuzující účinky, neboť obsah kofeinu je snížen na minimum. Takto připravený čaj je proto vhodný i pro osvěžení před spaním.

Na trhu jsou pak dostupné i směsi určené přímo pro přípravu ledového čaje, příkladem mohou být např. čaje firmy OXALIS dostupné s příchutí brusinky, citrusu se zázvorem, limety a aloe či méně tradiční kombinace jahod s levandulí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *